
Tijdens de raadsvergadering van 1 februari werd een motie behandeld van enkele partijen. De ondertekenaars zien als oplossing het vaststellen van een maximaal aantal kamers per wijk of straat, voor verhuur aan arbeidsmigranten. De verhuurders worden verantwoordelijk voor het beheer van de woning, tuin en huisvuil.
Sociaal Terneuzen ziet de oplossing niet in vaststelling van een maximaal aantal kamers voor kamerverhuur. Dit geeft nog meer druk op wijken en kernen. Zolang er geen zelfbewoningsplicht wordt ingevoerd zal er helemaal niets veranderen. De eigenaar woont immers elders. Ook zal het verval van de woning, verwaarlozing tuin en rondslingerend huisvuil niet veranderen. De fractie heeft al jaren gepleit om voorwaarden te stellen bij vergunning verlening. Er werd toen aangegeven dat het niet zo makkelijk zou zijn dit in te bedden en ook om hierop te handhaven. Gelukkig zijn er ook goede uitzonderingen waarbij de huiseigenaar wel goed controleert op de huisregels. Hierbij wordt geen overlast ervaren door omwonenden. Toch is men al te ver gegaan met de vergunning verlening voor flexbewoning, zodat er meerdere huizen in 1 straat al voor flexbewoning zijn opgekocht.
De leefbaarheid van wijken en kernen staat ernstig onder druk. Sociaal Terneuzen vindt dat het beschikbaar stellen van woningen voor flexbewoning moet stoppen. Samen met werkgevers die gebruik maken van arbeidsmigranten kunnen shortstay en longstay complexen gerealiseerd worden. Met als voorwaarde dat deze niet midden in woonwijken worden gerealiseerd.
Verder moet er gecontroleerd worden op illegale bewoning en bij klachten van omwonenden moet er ook meteen ingegrepen worden.
Bij het hele huisvestingsprobleem worden onze eigen inwoners die met spoed een woning nodig hebben vergeten. Arbeidsmigranten en statushouders krijgen voorrang en dat is voor de fractie onaanvaardbaar. Wij pleiten dan ook voor voldoende huisvesting voor crisissituaties en het realiseren voor huisvesting voor werkende jongeren. Zodat zij ook een eigen leven op kunnen bouwen.
********************************************************************************************************************************************
In de commissie omgeving van 17 januari is de voortgang verdere ontwikkelingen van de flexbewoning besproken.
Voordat de bespreking van de flexbewoning plaatsvond heeft Henk Meertens zijn zorgen over de overlast en verontwaardiging uitgesproken.
De bewoners waren niet uitgenodigd voor het ronde tafel gesprek omdat de deelnemers hieraan wel wisten wat er speelde bij hun na het inspreken en ingezonden brieven. Behalve de fractie Sociaal Terneuzen, heeft geen enkele partij aan de bewoners gevraagd welke oplossingen zij zien zitten voor dit probleem. Vanuit andere bijeenkomsten met inwoners, zoals Zandstraat, tekent zich hetzelfde beeld af, dat stakeholders nadrukkelijk uit worden genodigd om het belang van arbeidsmigranten te benadrukken.
Wel waren uitgenodigd bij het rondetafelgesprek alle maatschappelijke partijen en bedrijfsleven. Sociaal Terneuzen heeft bij de voorbereiding van de bijeenkomst ook als enige partij aangegeven dat het onaanvaardbaar is dat inwoners uitgesloten worden. Het geeft aan hoe een meerderheid van de partijen en college met burgerparticipatie omgaan. In de commissie vergadering hebben we dit nogmaals nadrukkelijk benoemd.
In de commissie omgeving is door de coalitiepartijen Pvda/ Groenlinks, CDA en VVD een nietszeggende motie ingediend waaruit alle daadkracht ontbreekt.
Alle partijen geven aan dat de overlast in kernen en wijken aangepakt moet worden en regels moeten worden bijgesteld maar het is dweilen met de kraan open. De groei van arbeidsmigranten en statushouders blijft toenemen terwijl er te weinig woonruimte beschikbaar is.
De balans is zoek waardoor de leefomgeving in wijken en kernen ernstig onder druk komt te staan en de onvrede bij burgers enkel maar toeneemt. Bedrijven wordt in kader van de economische groei geen enkel quota of belemmering opgelegd om arbeidsmigranten binnen te halen. Economische groei van bedrijven betekent ook een prettige leefomgeving waar het prettig wonen is en daar gaat het mis.
Sociaal Terneuzen heeft nadrukkelijk aangegeven te stoppen met kernen en wijken vol te stoppen met arbeidsmigranten maar plaats ze in centra zoals bij Homeflex in Sluiskil en het voormalige Philipsterrein in Terneuzen. En kijk daarbij naar de locatie waar een centra komt.
Als voorbeeld en eventuele mogelijkheid is het al vele jaren leegstaand complex bij de skihal. Daar zijn duizenden vierkante meters beschikbaar. Maar een rem op de aantallen arbeidsmigranten en statushouders blijft noodzakelijk maar daar is bij de meeste partijen geen draagvlak voor.
FLEXBEWONING - RONDETAFELGESPREK
Al geruime tijd krijgt de fractie van Sociaal Terneuzen meldingen van bewoners die overlast ervaren van arbeidsmigranten in de buurt. De meldingen varieerden van geluidsoverlast, parkeeroverlast, geen onderhoud plegen aan de woning en de tuin laten verwaarlozen.
In rap tempo worden huizen verkocht en gereed gemaakt met een kleine verbouwing om 4 of meer arbeidsmigranten te huisvesten. Dit is niet alleen in Terneuzen zo, maar ook in de kernen. Enkele kernen zoals in Sluiskil worden zwaar belast.
De fractie gaf deze overlast ook continu aan, maar afdoende maatregelen zou men niet kunnen treffen. Excuses werden er gebruikt, als weinig Boa's en het is aan de huiseigenaar om overlast te voorkomen en in onderhoud te voorzien. Dit was heel frustrerend voor alle klagende mensen die hun buurt en leefgenot door hun vingers zagen glippen. Sommigen ontvluchtten hun woning om niet aan stress ten onder te gaan. Deze situatie is dieptreurig om te zien en zeker om mee te maken.
Ondertussen kon iedereen de vergunningaanvragen volgen in het ZVA waarin in verder tempo woningen aangepast zouden worden na toestemming. En in veel gevallen kwam die vergunningverlening er.
Totdat er twee woningen in de Prunusstraat aangepast zouden worden in de al zwaar belaste wijk Noordpolder.
Henk Meertens vond de grens bereikt als voorzitter van bewonersplatform Triniteit. Hij schreef een brief aan de Raad, mobiliseerde buurtbewoners, kwam inspreken bij de Commissie Samenleving en diende samen met ca. 30 andere inwoners een zienswijze in.
De fractie kon van harte instemmen met het betoog van Henk Meertens en voor het eerst lijkt er beweging te komen vanuit het college. Bij een schouw met wethouder van de Voorde heeft men de illegaal bewoonde huizen laten zien. In de ogen van de wethouder verdiende dit inderdaad actie.
Ook in de raad was iedereen er van overtuigd dat er iets moest gebeuren. Het plan om een rondetafelgesprek te organiseren over dit onderwerp, had steun van de raad.
Een voorgesprek hoe dit rondetafelgesprek inhoud te geven vond plaats op 23 oktober 2023, in aanwezigheid met een meerderheid van de partijen en ambtenaren maar geen afgevaardigden van de bewoners. Ook onze fractie nam hieraan deel.
Er heerste een heel andere benadering over het rondetafelgesprek, dan tijdens de commissievergadering. Volgens de ingestelde werkgroep is er eerst een raadsinformatiebijeenkomst nodig op 23 november om het "doel "en de benodigde informatie te verzamelen en dit te bespreken met onder andere de politie, boa's, FNV, werkgevers, woningbouwvereniging e.d. Degenen die de problematiek met betrekking tot de flexbewoning en de overlast die zij hiervan ondervinden, hebben aangekaart zijn enkel welkom als toehoorder op deze bijeenkomst.
De bijeenkomst wordt online uitgezonden en daarbij wordt mogelijk een chatfunctie opengesteld. Veel mensen hebben de mogelijkheid niet om te chatten of hebben dit niet onder knie. De conclusies en resultaten worden later in commissie omgeving besproken.
Sociaal Terneuzen vindt dit niet acceptabel, dat betrokken burgers, die namens de bewoners spreken fysiek worden buitengesloten voor deze bijeenkomst , terwijl over het aantal aanwezigen best afspraken zijn te maken.
Weer een mooi stukje hoe burgerparticipatie in Terneuzen die door de Raad zelf wordt ingevuld, waarvan iedereen weet hoe groot de overlast is
De optie die eerder ter sprake kwam, dat er in de toekomst een maximum aantal woningen verhuurd kan worden aan arbeidsmigranten of een quotum per straat of wijk, kan zeker de ondersteuning van onze fractie hebben. Maar zal gezien de uitspraken in bovengenoemd overleg niet gaan gebeuren.
Centrale huisvesting, met als voorbeeld het voormalig Phillipsterrein aan de mr. Haarmanweg in Terneuzen is ook een optie. Niet in de directe omgeving van woonwijken, zoals nu geopteerd wordt aan de Diepenbrockstraat Terneuzen na de sloop van het Leger Des Heils pand.
Ook strenger handhaven heeft onze voorkeur en niet alleen op het gebied van dit onderwerp.