ALGEMENE REACTIE KADERBRIEF
Op 4 juli 2024 werd tijdens de raadsvergadering de kaderbrief behandeld. Onze reactie was als volgt:
Er wordt uitvoering gegeven aan het Zeeuws Toekomstbeeld Fiets en vervoerplan.
Er wordt gehoopt meer mensen op de fiets te krijgen. Gezien de recente discussie over de fatbikes en e-bikes is het ook aan te raden om te handhaven op snelheden en opvoeren om zodoende de fietsers met gewone fietsen in het verkeer, niet verder in gevaar te brengen. Tevens is onze fractie tegen de maatregel om voorrang in te voeren voor fietsers bij rotondes. Er kunnen zeer gevaarlijke situaties ontstaan als auto's stoppen en anderen achterop komen in een scherpe draai. Kop-staartbotsingen zullen niet te voorkomen zijn. Ook voor de fietsers blijft het een onzekere zaak of er inderdaad wel voorrang verleend gaat worden. Het is wachten op ongelukken.
Veiligheid Het kopje veiligheid lijkt uit het boekje te komen. De werkelijkheid is dat er keuzes gemaakt moeten worden om te handhaven. We weten dat de werving voor Boa’s moeizaam verloopt, maar we missen het zoeken naar verdere alternatieven. Zo worden toezichthouders landelijk al in veel gemeente ingezet als ondersteuning van het handhavingsteam. Toezichthouders zijn de ogen en oren van de boa, die zij kunnen oproepen indien nodig. Op deze manier kunnen gemeenten boa’s efficiënter inzetten.
Voor 2025 kan het negatieve begrotingsresultaat afgedekt worden door o.a. de inzet van dividenden. De financiële consequenties vanuit diverse grote en kleine projecten en onvoorziene tegenvallers zijn komende jaren bepalend voor het negatief resultaat. Ondanks de planning om de dividend uitkeringen ( van GBE Aqua 8 miljoen in 2025 en 6 miljoen in 2026) in te zetten als dekkingsmiddel in de begroting, is het niet verstandig projecten door te voeren die onomkeerbaar zijn, zoals een campus met grote financiële verplichtingen, waardoor toekomstgericht geen invulling meer gegeven kan worden aan de behoefte van de inwoners, bedrijven en organisaties binnen de gemeente Terneuzen, zodat de brede welvaart onder druk komt te staan.
Ambities en kijk op de toekomst hebben is nodig voor de ontwikkeling van onze gemeente, maar we moeten ook blijven werken aan een gezonde, leefbare omgeving met een goed winkelbestand en fijne plekjes om te bezoeken. Dit komt mogelijk in het gedrang doordat er nu al onvoldoende wordt voorgesorteerd op wat ons financieel te wachten staat (financieel ravijn).
Onze Algemene Beschouwingen kunt u lezen op pagina's bovenaan, onder het kopje "Algemene Beschouwingen".