Wateroverlast Sluiskil
De inwoners van Sluiskil ervaren al vele jaren wateroverlast, zo ook op het woonwagenkamp op de Zuidhof. Bij een recent bezoek aan Sluiskil, heeft de fractie kunnen zien hoe drassig de tuintjes zijn bij de woonwagens. Ook hebben we bij enkele inwoners de schimmel kunnen zien op de muren die is ontstaan door de slechte staat van de damwanden langs het kanaal.
Naast wateroverlast en schimmel ervaren bewoners ook stank.
Het Kanaal Gent Terneuzen is jaren geleden verbreed, waardoor woningen aan de rand van het dorp moesten verdwijnen en het kanaal dus veel dichter bij de rest van de huizen kwam te liggen. Latere verdiepingen, in combinatie met werkzaamheden aan riolering en drainage zorgden ervoor dat de overlast enkel toenam.
In april was bij de gemeente een definitief plan in ontwikkeling voor de kweldrainage met onderzoeksbureau Aveco de Bondt. Een kweldrainage is een waterafvoersysteem (drainage) langs het kanaal en onder de straten van Sluiskil. Uit eerder onderzoek bleek dat een kweldrainage de meeste invloed heeft op het verlagen van de grondwaterstand. Stap voor stap voert de gemeente de aanleg uit. Omdat het een complex werk is, zijn hier eerst de nodige onderzoeken voor nodig.
Tijdens de uitwerking van de kweldrainage blijken sommige onderdelen nog onduidelijk. Om deze scherp te hebben, worden er onderzoeken uitgevoerd, zoals bodemonderzoeken, funderingsonderzoek, dijkstabiliteit onderzoek, peilbuisonderzoek en proefsleuven.
De peilbuis- en funderingsonderzoeken zijn al uitgevoerd. De dijkstabiliteit komt niet in het geding. De verdere resultaten bepalen in hoeverre er ontwatert kan worden, zonder dat de fundering van de huizen schade oploopt.
De bodemonderzoeken geven inzicht in wat er onder de grond aangetroffen wordt. Daarbij wordt gekeken naar de mate van verontreiniging en de lokale bodemopbouw. Zodra deze resultaten bekend zijn, worden de locaties van de proefsleuven bepaald. Deze proefsleuven laten zien wat er in de bodem zit qua kabels en leidingen.